Dobrá Voda slaví 30 let

V srpnu 1992 se v Byňově začaly stáčet první lahve balené vody s etiketami Dobrá voda. 28. srpna byla Dobrá voda poprvé představena na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích a nyní slaví 30 let, během nichž se stala třetí nejprodávanější značkou mezi balenými vodami v České republice.

V chráněné krajinné oblasti jižních Čech v lokalitě Novohradských hor a Třeboňské pánve se v hloubce 260 metrů nachází prověřený zdroj kvalitní podzemní hlubinné vody staré až 16 000 let. První úvahy o založení stáčírny balené vody (tehdy zamýšlené pro kojence) v této lokalitě se objevily už v 80. letech. Moderní závod v Byňově ale vznikl až v roce 1992.

Zpočátku se výroba zaměřila hlavně na přírodní perlivé i neperlivé balené vody, které si svou kvalitou velice rychle našly odběratele. Postupně přišly na řadu i vody ochucené a další nealkoholické nápoje.

V roce 2003 osvědčilo Ministerstvo zdravotnictví kvalitu byňovských vrtů, udělilo jim statut zdrojů přírodní minerální vody a stanovilo příslušná ochranná pásma. Dobré vodě je tedy po zásluze přiznán statut slabě mineralizované minerální vody hydrogenuhličitano-hořečnato-sodného typu, velmi měkké s příznivým obsahem fluoridů pro vývin dětského chrupu. Proto je Dobrá voda označena jako voda vhodná pro přípravu kojenecké stravy a díky nízké mineralizaci může být bez omezení součástí každodenního pitného režimu dětí i dospělých.

„Historie značky Dobrá voda a závodu Byňov je poměrně mladá, přesto dnes patří k tradičním a na českém trhu dobře známým značkám balených nápojů. Dobrá voda představuje čistotu, zachovalost a prastarou krásu české přírody, o kterou je nutno pečovat každý den. K získávání Dobré vody proto využíváme výhradně moderní technologie, které nám pomáhají chránit její unikátní zdroj a zachovávat její přirozenou kvalitu,“

říká František Vejsada, ředitel závodu.

Souhlasím